Diensten

Boomverzorging


Boomverzorging

Boomverzorging op de begraafplaats is een specialistisch vak. Door de aanwezigheid van grafmonumenten en bezoekers vergt dit een zeer nauwkeurige aanpak. Tevens is boomverzorging een ruim begrip. Het kan verschillen van begeleidingsnoei, achterstallig onderhoud, begeleiden van leibomen, knotten van wilgen, kandelaberen, kappen van bomen etc.

Wij zijn gespecialiseerd in alle vormen van boomverzorging en kunnen u hierbij van dienst zijn.

Hieronder wordt een uitleg gegeven van de verschillende onderdelen.

Begeleidingssnoei

Begeleidingssnoei wordt uitgevoerd bij jonge en half volwassen bomen, met als doel de toekomstige takvrije stamhoogte te realiseren. Er dient gekeken te worden naar de gewenste takvrije stam en de gewenste kroondiameter zodat de boom geen overlast veroorzaakt als hij volgroeid is. Bij begeleidingssnoei worden tevens slecht aangehechte takken uit de boom verwijderd.

Onderhoudssnoei

Een boom komt het mooist tot zijn recht als hij regelmatige verzorging krijgt. Het snoeien is daarbij voornaam. Bij onderhoudssnoei worden te langen takken ingekort. Eveneens worden slecht aangehechte takken uit de boom verwijderd.

De werkzaamheden worden door onze gecertificeerde boomklimmers uitgevoerd, die alle benodigde gereedschappen en veiligheidsmiddelen tot hun beschikking hebben.

Kappen van bomen

Als een boom in de weg staat, of onveilig is geworden kan worden overgegaan tot het kappen van de boom. Hiervoor is wel een kapvergunning nodig. Het kappen van de boom vergt per situatie een andere aanpak. Het hangt af van de beschikbare ruimte, de omgeving etc. Het kappen van bomen gebeurd door onze gecertificeerde medewerkers met het juiste materieel wat kan verschillen van een hoogwerker tot een telekraan.

Tevens verzorgen wij de afvoer van de takken en boomstammen.

Bij het kappen kan afhankelijk van de situatie ook de stronk verwijderd worden. Dit kan gebeuren door deze vrij te graven of door deze m.b.v. een stobbenfrees weg te frezen. Het ontstane gat wordt daarna aangevuld met grond.

Vanaf 2013 zijn wij in het bezit van een boomverplaatsmachine. Hierdoor zijn wij in staat de boom met wortel en al, elders een waardige standplek te geven. 


Kandelaberen

Oudere bomen die door wortelschade of stormschade onveilig geworden zijn, worden soms onterecht verwijderd. Kandelaberen kan een redding voor deze bomen zijn. Hierbij worden de zware gesteltakken op ongeveer 2 a 3 meter uit de hoofdstam afgezaagd, waarna ze weer uitlopen. Hierdoor ontstaat een compacte dichte kroon die minder overlast geeft en waarbij de markante stam behouden blijft. Een gekandelaberde of geknotte boom, dient eigenlijk eens in de 3 tot 5 jaar opnieuw kaal gezaagd te worden, hiermee wordt voorkomen dat de nieuwe kroon te zwaar wordt en er takken uitbreken.

Op deze manier blijft de sierlijke en krachtige uitstraling van oude bomen intact.